HİDROLİK ASANSÖR ÇALIŞMA PRENSİBİYÖNLERİ VE İŞLEVLERİ

 

Tahrik yeteneğinin hidrolik pompa ünitesi tarafından sağlandığı asansör dizaynıdır. Hidrolik asansörler yukarı yöne doğru hareket ettirmek için yağın tanktan silindire gitmesi ve asenkron elektrikli dalgıç pompa kullanılır.

Kullanılan pompaların özelliklerinin en önemlisi yukarı yönde hızını sabit tutan volumetrik pompalardır.

Hidrolik Asansörün aşağı hareketi ise sadece süspansiyon kabin piston ve hidrolik yağın silindirden tanka atması geri dönmesi sağlanır.

Silindire uygulanan kuvvet kabin ağırlığı yük beyan yükü ve piston ağırlığıdır. Çift silindir kullanılması halinde ise kabin ağırlığı ile hidrolik yağın silindirden tanka atması geri dönmesi ile sağlanır.

 

HİDROLİK ASANSÖRLERİN AVANTAJLARI

 

Asansörün makine dairesi binanın herhangi bir yerinde serbestçe seçilebilir, ancak kuyuya bitişik olması tercih edilir. Kurulum sırasında kaza riski güvenli makine odası kullanımı ile daha azdır.

Klasik asansörlerdeki kuyu üstündeki makine dairesi maliyeti ortada kalkar enerji besleme hatları kısalır. Makine dairesinde titreşim olmaz. Çatı konstrüksiyonun da hidrolik asansör mimarlara özgürlük tanır, asansörün teras katına ulaşması mümkündür. Hidrolik asansörler bina üzerine düşeyyüzey yük uygulamadığından asansör kuyusu çevresinde kolon boyutları azaltılabilir.

 

HİDROLİK SİSTEMLİ YÜK ASANSÖRLER


Hidrolik gücün sıvı ile kontrol edilmesi esasına dayanmaktadır. Hidrolik sistemlerin çalışma prensibi sıvının piston silindir gibi yapıların içinden iletilerek güç elde edilmesidir. Hidrolik asansörlerde de bu yapı mevcuttur. Hidrolik asansörler asansör dünyasının ilklerindendir. Asansör kulesinin üzerinde bir makine dairesine ihtiyaç duymadan yapılabilirler. Asansörün kaldıracağı yük miktarı ve boyutlarına göz önüne alınarak uygun bir motor seçimi yapılması gerekmektedir. Bu sayede daha az güç kullanılarak daha verimli bir performans alınacaktır. Hidrolik asansörler trafiği yoğun olmayan ve  makine dairesi yapılamayan yerlerde uygun çözüm sağlanmaktadır.